Спеціальний проект «Тіло в діло». Біг з перешкодами

  • 10 бер. 2017 11:04
  • 2384
    • Новина Спеціальний проект «Тіло в діло». Біг з перешкодами Ранкове місто. Кропивницький

     

    Минулого тижня стартувала дев’ята частина проекту «30+ або Хочу вміти все» під назвою «Тіло в діло». Вона створена для тих людей, які нарешті вирішили зайнятися спортом і створити тіло своєї мрії, але ще в роздумах, де б саме та як саме це робити. Нагадаємо, що протягом двох місяців зі сторінок видання «Первая городская газета» ви зможете дізнатися про усі можливі види фізичної зайнятості, про спортзали та фітнес–клуби нашого міста. 
     
    Зазвичай люди дуже тяжкі на підйом. Усі ми хочемо гарно виглядати, мати струнку фігуру чи стальні м’язи, але робити щось для цього… не дуже хочемо. Мало того, ми ще й завжди знаходимо для себе аргументовані «відмазки»: нетрендовий спортивний одяг, дорогий абонемент, незручний час тренувань чи ще з десяток «залізних» аргументів.
    Але справа в тому, що почати  займатися собою можна і в домашніх умовах. Безкоштовно. Наприклад, ранкова пробіжка. 
    Плюси:
    - безкоштовні заняття
    - час та місце тренувань визначаєте тільки ви;
    - фізична та психологічна зарядка на цілий день;
    - мінімум фінансових витрат на спортивний одяг чи інвентар;
    Мінуси:
    - вранішнє пробудження. Не знаю, як для кого, але особисто для мене цей процес неймовірно тяжкий. 
     
    Але перед тим, як розпочати свої ранкові пробіжки, я вирішила проконсультуватися з фахівцем та дізнатися, на що звернути увагу початківцю–легкоатлету. 
    Консультує Марія Паладій – призер Чемпіонату України з легкої атлетики, кандидат в майстри спорту
     
    — Якщо у вас немає планів ставити світові рекорди - не бігайте через «не можу». Наслідки такого бігу можуть бути дуже неприємними.  Непідготовленій людині краще почати з ходьби. Ось, наприклад, коло в Ковалівському парку пройдіть. Або два чи три. Все залежить від вашого віку, фізіології, вільного часу. Коли відчуваєте, що досить - зупиняйтеся. З кожним днем поступово  нарощуйте темп.
    А перед пробіжкою обов’язково зробіть розминку рук, спини, попереку, стоп і лише тоді, коли відчуєте готовність, біжіть. Без розминки і через велике навантаження можуть постраждати спина, коліна, голеностопи, та що там, навіть серце. Зверніть увагу і на дихання, старайтеся робити вдих носом, а видих ротом. А у холодну пору року не вдихайте на повні груди, бережіть вуха та лоб. Нерідко бігуни хворіють на отит та гайморит саме через свою легковажність. В жодному разі не бігайте, коли хворієте чи відчуваєте нездужання. Не робіть з себе героя!
    Щодо одягу. Звісно, найкраще купити пару професійних кросівок для бігу. Але якщо ви не готові витрачати на спортивні речі  купу грошей, зверніть увагу:
    - для бігу не підійдуть кеди чи балетки;
    - кросівки мають бути легкі; 
    - підошва у кросівках має бути не пласка і добре гнутися; 
    - одяг має бути легким і не сковувати ваші рухи.
    - одяг (якщо ви бігаєте в холодну пору) повинен тримати тепло і не дати вам замерзнути. Якщо є термобілизна — саме на пробіжці їй і місце. 
     
    Партнерам рубрики "Тіло в діло" теж є що сказати стосовно спортивного одягу та взуття, яке ідеально підійде для занять з легкої атлетики.
    Консультує Олексій Коваленко – адміністратор магазинів «Спортландия» та «Kolumbia»

    - Коли ви починаєте займатися легкою атлетикою, найголовніше правильно підібрати взуття. Якщо біг у залі, на рівній поверхні, то підійдуть кросівки з легких дихаючих матеріалів з хорошою амортизацією в передній та задній частині підошви. Якщо це біг на свіжому повітрі, по пересіченій місцевості або по асфальту, то треба брати бігове взуття закритого плану з посиленим протектором на підошві. Кліренс підошви повинен бути не менше 2-3 см для гарної амортизації. Кросівки повинні повністю підходити в підйомі, по ширині і довжині стопи. А тому важлива примірка. Замовляючи спортивне взуття в інтернеті, ви ризикуєте придбати незручну річ, яка буде лише заважати вашим тренуванням.

    У магазині «Спортландия» ви можете вибрати бігові кросівки і іншу спортивну продукцію на будь-який смак і гаманець. У магазині представлені моделі відомих брендів, які відповідають сучасним модним тенденціям весняно-літньої колекції 2017 року.
    Також, клієнтів обрадує те, що 20% від вартості нашої продукції повертаються на бонусну картку! А з квітня місяця можна їх використовувати, економлячи до 30% на всю нову колекцію.

    Альона Семко - ведуча рубрики "Тіло в діло"

    Моя перша пробіжка прийшлася на вихідні, а тому о 6.00 вставати не довелося. А далі були одні перешкоди: я невірно обрала маршрут, на якому постійно доводилося стрибати через калюжі та багнюку, мені заважав шалений вітер, за мною бігло з десяток «бровків», які весь час норовили цапнути мене за ногу. 

    Вже наступного ранку для своєї пробіжки я обрала стадіон 26–ої школи, де, до речі, займаються спортом чимало людей. Прислухавшись до порад легкоатлета, я спочатку зробила розминку, потім довго ходила колами по стадіону. Вже завтра буду практикувати біг. Але по результатам двох днів заняття стало зрозуміло, що будь–які фізичні вправи зранку заряджають енергією та позитивом на цілий день. Бігаймо разом!