Жити по-новому. План конкретних дій. ОНОВЛЕНИЙ (є консультація психолога)

  • 16 лют. 2017 11:23
  • 1975
    • Новина Жити по-новому. План конкретних дій. ОНОВЛЕНИЙ (є консультація психолога) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як часто ми говоримо собі, що з наступного понеділка я буду займатися спортом/кидати палити/вставати о 6 ранку/бігати щовечора і тд, тд, тд? Скільки таких засмучених і зраджених понеділків ви наколекціонували у своєму житті? Мені, наприклад, вже нема куди їх складати) А тому я вкотре вирішила перекроїти своє життя, розібрати свої «авгієві стайні», які вічно заважають мені бути щасливою і розфарбувати будні, які після затяжних новорічних свят, тонни сіро-буро-жовтого снігу, низької температури і вічних посиденьок біля телика з повним ротом їжі, стали, як «день сурка», який безкінечно повторюється.
     
    Так от. Перший пункт – план КОНКРЕТНИХ дій. Почнемо з найтяжчого. Не знаю, як для кого, але для мене будь-який план - фобія, мій страшний сон, але, разом з тим, і найсолодша мрія. Тримати все під контролем, розставляти пріоритети, цілі, вправно керувати грошовим потоком - справа нелегка, але дуже приємна своїм бонусом у вигляді впевненності у завтрішньому дні. Як на мене, щоб дійсно почати жити по-новому, треба створити план. І навіть не один) Перший - довготривалий (на весь довгий та щасливий 2017 рік). Другий - на найближчий місяць чи два (в залежності від роду зайнятості чи амбіцій). І третій - щоденний план, завдяки якому (маю надію!) не вилетить з голови купити корм кішці, доробити вчорашній звіт чи записатися в перукарню. 
     
    Я вивчала цю тему кілька днів. Щоб не дуже заглиблюватися, скажу, що люди поділяються на два типи: ті, що сприймають все через візуальну картинку, яку можна помацати, створити самому та ті, яким простіше працювати за вже створеним шаблоном. Все це можна перенести в площину планування.  
     
    Варіанти планування для "візуалів". Я виділила кілька.
     
    Архаїчний. Блокнот чи дуже мі-мі-мішний тижневик із золотими сторінками, ручка з улюбленою пастою, "яка пише так, як треба, а не що попало" і гаряча голова від думок і планів. Тут головне, відвести кілька сторінок для довготривалих планів, а все інше - за звичною схемою - день тижня, година, потрібні телефони вкінці тижневика (хто їх ще пише?). Про цей вид планування говорити, думаю, багато непотрібно. Практикували практично всі.
     
    Яскравий. Так-так, стара-добра дошка візуалізації. Але вона має складатися не лише з бомбезних картинок типу "моя нова вілла у Мадриді" чи "моя нова Феррарі Енцо" (хоча, а якщо працює дошка на 100%, то чом би й ні). На ній мають бути не лише омріяні речі, але й реальні плани. Наприклад, "вивчити англійську" чи там "навчитися варити моцарелу". Тут вже розгуляєшся на усю свою творчу душу - малюй, приклеюй, вирізай, вишивай...
     
    Скромний стікерний план. Читала, що такий варіант цікавий саме тим, що ти за допомогою кольору стікерів розподіляєш плани за терміном. Наприклад, жовті стікери з планами довгостроковими, на зелених - плани, які мають реалізовуватися в найближчий місяць, а червоні стікери готуються щовечора на завтрішній день. Працюючим можна забирати їх на своє робоче місце і клеїти хоч на лоба колезі.
     
    Точний. Календарний. Зараз є чимало календарів, які не лише йдуть як остогидлий брендований подарунок зразковому клієнту, а й можуть допомогти у плануванні. В пустих клітинках річного календаря можна розписувати свої плани, як довгострокові, так і фактичні, на завтра. Чи зручно це? Не знаю, спробую - скажу.
     
    Варіанти планування для "технарів". 
     
    Простий. Щось на зразок календаря, але в Microsoft Exel. Принцип досить простий: в один рядок розташовуються всі дні тижня від понеділка до неділі (розставляємо числа). Під ними у стовпчик вказуємо завдання, які слід виконати. Зеленим відзначаються справи, які потрібно зробити, після виконання виділяються перекресленим шрифтом. Червоний колір - справи, які не були зроблені. Такий же файл можна створити і для довготривалих планів. Гратися можна тільки кольором. Щасливі смайли не намалюєш, що вже мінус)
     
    Онлайн-планувальник Todoist. Кажуть, простий і легкий у використанні, але при цьому дуже функціональний. Ще не тестила, лише скачала, але щось з'явилося відчуття, що цьому планувальнику місце лише у робочому секторі. Планувати життя за його допомогою, мабуть, не найкраща ідея. Перевіримо
     
    Календар Google. Для тих, хто хоче осягнути неосяжне. Тут можна все, але прийдеться добре попріти, щоб розібратися у всіх підводних камінцях. Календар чудово синхронізується з усіма сервісами Google (якщо це вам, звісно, треба). Буде час, треба погратися.  
     
    Ось, мабуть, у всі види планувань, які я виокремила. Наступний мій крок - спробувати їх і розповісти вам про усі мінуси/плюси кожного. Якщо ви вже практикуєте чи практикували подібні інструменти планувань, або хочете по-дружньому порадити інший - велкам! Буду вдячна за ваші пропозиції.  Ціль одна - підігнати розхрістане буття під чіткий та конкретний план. А жити по-новому - це значить інколи виходити із зони свого комфорту і робити те, до чого завжди не доходили руки. 
    Знаю, дещо з нудного почала, але повірте, це найважчий крок - далі буде цікавіше) Не планом єдіним...
     
    WARNING!!! Під час написання цього матеріалу виявилося, що планувати план треба теж планувати) І краще це зробити за рекомендацією профі. До вашої уваги коментар відомого психолога у Кропивницькому Тетяни Тимофеєвої:
    "Дуже багато людей починають планування та кидають його саме тому, що або перевантажують свій день і потім не знають, як з цим справитись, або сьогодні "дєла насущні", а на завтрашній день накидають те, що не встигли вчора.

    Спочатку плануємо рік, місяць, тиждень, а потім день. А якщо ми починаємо з планування дня, ми забуваємо, що є важливі речі, такі як здоров'я, стосунки, сім'я, покупки найнеобхінішого – одягу, харчу. Добрий план розвантажує голову та приносить спокій. Коли правильно плануєш з'являється легкість тасвобода вибору.

    Дуже важливо пам'ятати, що план ТВІЙ і ти МАЄШ повне ПРАВО його корегувати. Він твій помічник, а не ти його раб.

    У кожної людини є свої плани на рік. Але є загальноприйняті пункти, такі як:

    - власне "я" (особистий розвиток, навчання)

    - здоров'я (профілактика, плановий огляд)

    - сім'я

    - робота (кар'єра),

    - дім (ремонт, заміна або реставрація меблів)

    - відпочинок (подорожі, екскурсії)

    Окремою сферою можуть бути діти, їх розвиток. Для когось окремим буде соціальний успіх, фінансове планування. Ні одна з цих сфер не може бути першою або другою, вони рівноправні. Але можливий пріоритет однієї з них у цьому році..

    Місяць - це задачі. Наприклад, для мене лютий - місяць праці, розвиток нових напрямків у роботі та план пройти курс масажу (сфера здоров’я). Тиждень я планую з вибору ключових завдань, які ставила на місяць. Доречі, Лігу Чемпіонів теж можна планувати, як відпочинок і тоді не корити себе за бездіяльність))) Вільні години у вашому плані мають бути обов’язково! Те ж саме з датами, які ми не можемо перенести (дні родження близьких, свята).

    І тільки після створення плану в голові, треба обирати інструмент) Інструмент дуже важливий! Вірніше його вибір. План на рік або місяць має бути написаний, щоб ви його бачили частіше. Це може бути окремий планер на рік великим листом А1, або в тих вибраних вами інструментах.Це вже як кому зручно. В мене план на рік вдома, на моєму робочому місці, там де я працюю, де проводжу консультації по скайпу або пишу книгу. А вже тижневі та денні плани в програмі на телефоні. Зранку беру телефон і вже бачу, що сьогодні заплановано. План на рік ми беремо в руки перед плануванням наступного місяця. План на місяць ми беремо перед плануванням тижня. Все просто, головне почати".

    Ну що ж, у всіх тиждень на створення планів та їх реалізації у той спосіб, який вам до душі. Приклади найпоширеніших інструментів я навела. З Богом)

    Олена Семко