Якщо у містах не височать будівельні крани — вони приречені

  • 10 груд. 2016 08:34
  • 1095
    • Новина Якщо у містах не височать будівельні крани — вони приречені Ранкове місто. Кропивницький
     
    Ці частково крилаті слова директора підприємства з Черкащини згадались знову, коли нещодавно був присутнім на колегії в обласній адміністрації. Статистика стану розвитку архітектури й містобудування від начальника управління регіонального розвитку, містобудування й архітектури ОДА Вікторії Кулікової виглядала вельми песимістично
     
    Основними умовами розвитку галузі були названі наявність нормативної законодавчої бази на державному та місцевому рівнях, містобудівна документація (нині лише 63% від потреби) і контроль державних органів, териториальних підрозділів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.
    І хоча в обласному вимірі документація укомплектована на сто відсотків, аналогічний показник по районах вимагає коригування та оновлення. По населених пунктах виконання становить лише дві третини від потреби. Найкращі показники мають Бобринецький, Голованівський, Знам’янський, Новгородківський, Новоукраїнський, Онуфріївський, Петрівський райони, міста Олександрія та Кропивницький. На жаль, частина генпланів з невідомих причин має досі гриф «ДСК», тобто «для службового користування».
    Найбільше нових об’єктів за поточний рік створено у Кропивницькому (225) та Кіровоградському районі (77). З них у Кропивницькому вже 211 введені в експлуатацію (в цілому по області — 735). Функціональне призначення новобудов виглядає наступним чином: індивідуальне житлове будівництво — 278; об’єкти ЖКГ — 112; заклади освітянської сфери — 73; господарські будівлі — 68; заклади охорони здоров’я — 35; промислові об’єкти — 29. Найпотужнішими було названо оновлення дитячої обласної лікарні, ЖК «Ковалівський» («Набережний квартал»), сонячну електростанцію в Іванівці Новоукраїнського району.
    Будівельними успіхами можуть похизуватись Новгородківський, Компаніївський, Новомиргородський та Петрівський райони. Натомість по «нулях» маємо ситуацію у Голованівському, Устинівському та Новоархангельскому районах. Водночас  на теренах області зафіксована 341 недобудова, з яких 238 — будинки,103 — інженерні споруди. Певна частина об’єктів не підтримуються в належному стані — лише в Кропивницькому таких зафіксовано 17. На певну частину об’єктів відсутні дозволи.
    Великомасштабні проекти, як відомо, потребують значних інвестицій. Проте навіть з наявних коштів на станом на 11 листопада поточного року використано лише 33,3%. Певні зрушення почались з утворенням об’єднаних територіальних громад, які залучають до реалізації власних проектів як власні накопичення, так і субвенції з державного бюджету, що надаються на підтримку ОТГ. Цього року Бобринецька та Маловисківська громади отримали 8062,4 тисячі гривень державної підтримки.
    Отже, підсумовуючи доповідь, маємо дві причини недостатнього розвитку містобудування в області — відсутність коштів та відсутність документації. Проте причини можна перелічувати далі: відсутність стратегії розвитку того чи іншого населеного пункту, саботаж місцевих депутатів і посадовців, лобізм  тих чи інших інтересів. І, що дивно, в невідомому напрямку зникли доволі аполітичні гасла на кшталт «Свій до свого по своє» або «Купуй кіровоградське». Науковою мовою це має назву протекціонізму або підтримки вітчизняного виробника.
    На цьогорічній виставці «АгроЕкспо» була представлена не лише сільськогосподарська та транспортна техніка, а й цілі комплекси інфраструктури як для агросфери, так і для інших галузей. Майже в куточку стояла експозиція підприємства «БМЗ» зі Світловодська, на яку майже не звертали уваги. А дарма.
    Продукцією цього заводу є будинки — від котеджів до багатоповерхівок, від маленьких крамниць до храмів, від спортивних комплексів до потужних тваринницьких господарств. А трилітерна назва «БМЗ» має розшифрування «БыстроМонтируемые Здания» (рос. мовою). Головна продукція — комбіновані панелі з 30–міліметрового основного шару, 100 — 200–міліметрового пінополістирольного утеплювача та 45–міліметрового штукатурного розчинного шару.
    Із готових комбінованих панелей будується весь будинок — чи це школа, чи офіс, виставковий комплекс або культова споруда. При цьому всі будинки мають як типове, так і «вільне» планування — тобто, всередині власник має можливість облаштовуватись за власним смаком. Крім цього, облаштування соціальних об’єктів  може проводитиcь згідно власних смаків господаря, які суттєво можуть відрізнятись від типових.
    За свідченнями представників заводу, продукція заводу не має обмежень терміну експлуатації, може використовуватись у районах з сейсмічністю до 9 балів, комфортні умови зберігаються при діапазоні температури від –55 градусів до + 55 градусів за Цельсієм. Стінові панелі мають як суцільне компонування, так і вбудовані віконні, дверні, брамні та технологічні отвори. Конструкціями передбачене як однопролітне, так і багатопролітне компонування.
    А головне — можливість швидкого демонтажу, переміщення й нового монтажу в іншому місці.
    Всі конструкції монтуються звичайними автокранами, за допомогою зварювальних робіт. Монтаж може відбуватись навіть у зимовий період. Для прикладу — будівля розміром 12 х 30 х 6 метрів загальною площиною 360 квадратних метрів створюється бригадою з п’яти (!) осіб за один (!) тиждень.
    Погодьтесь, вражає. Але чомусь підприємство за майже 40–річну історію нині виявилось майже непотpібним. 
    На мить уявив собі нове обличчя Кропивницького, своєї малої батьківщини, звичайного села чи містечка, повз які мандрував не один рік. А, спілкуючись з керівництвом підприємства, відчуваючи їхнє прагнення побудови нової України, щиро побажав їм успіху. Але проблема залишається проблемою. Найближчим часом Верховна Рада має ухвалити низку законопроектів, що спрощують  різноманітну будівельну документацію. А от чи постануть над Кропивницьким та іншими містами й селами області будівельні крани — питання, на жаль, відкрите.
     
    Максим Гуцалюк