У Кропивницькому відбулась презентація книги «Пам’ятки учасникам АТО»

  • 11 лист. 2016 13:31
  • 1973
    • Новина У Кропивницькому відбулась презентація книги «Пам’ятки учасникам АТО» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня у Кропивницькому відбулась презентація «Пам’ятки учасникам АТО», яка стала інформаційним посібником про права, обов’язки та соціальні гарантії учасників новітньої війни за незалежність України.
    - Основне завдання – реалізація державної політики стосовно учасників АТО та їхніх родин. Була створена міжвідомча комісія по учасниках бойових дій з представників всіх силових структур та громадськості, створений єдиний реєстр. Адже лише на Кіровоградщині майже 9486 ветеранів війни, з них 115 мають інвалідність. А в цілому по країні статус УБД мають 260 322 військовослужбовці, – зазначила під час презентації представник Держслужби у справах ветеранів війни та учасників АТО в області Світлана Марченко.
    Територіальний підрозділ цього відомства був створений у вересні 2015 року, але фактично офіс запрацював лише в грудні. Проте протягом цього часу велась робота над створенням першої «дорожної карти», яка мала формат А4. За словами Світлани Марченко, цього було явно замало. Тому другим кроком стало залучення до співпраці юристів «Юридичної Сотні».
    - АТОвцями я займаюсь з літа 2014 року, - долучається до розмови правозахисник, юрист ВПГО «Юридична Сотня» Антон Красов, - слабка база військового права змусила мене шукати  в різних кодексах всі статті стосовно військових та формувати їх у певну збірку. Cпочатку була систематизація, далі – роз’яснення, згодом - корективи. Слід відзначити, що у 2014 році фахівців з військового права майже не існувало. Тому «Юридична Сотня» взяла на себе не лише юридичні консультації, а й юридичний супровід.
    Таким чином, першим візуальним продуктом діяльності «Юридичної Сотні» стала інформаційна збірка «Пам’ятка учасникам АТО», яка вже  перевірена та затверджена фахівцями з Міністерства оборони України, Міністерства соціальної політики України, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО та Генерального штабу ЗСУ. 
    - З 200 статей законодавства – по два слова на сторінці, - коментує посібник Антон Красов, - пам’ятка призначена для діючих військових всіх категорій, ветеранів війни, інвалідів війни та учасників бойових дій. Вона має чотири розділи, максимальну графічність, шаблони основних необхідних документів. Першою «спробою сил» була «Пам’ятка військовослужбовцю», створена під час перших хвиль мобілізацій та активного добровольчого руху, тому нове видання є значно розширеним та доповненим зразком. Найближчим часом вона з’явиться і в електронній версії – для тих, кому зручніше користуватись саме таким форматом.
    Слід зазначити, що посібник має за мету певним чином підвищити рівень самоосвіти військових, які побачать у ньому чіткий алгоритм дій в тих чи інших обставинах. За словами Антона Красова, він є відкритим, автори продовжують роботу на його покращенням. Чорно-білий формат друку сприяє як кращому сприйняттю, так і швидшому друку чергового накладу в разі необхідності.
    - Це лише перший крок, - підсумовує Світлана Марченко, - адже, крім державних гарантій, які викладені в пам’ятці, є ще допомога від місцевої влади, яка може надавати додаткові пільги. Перший наклад становив десять тисяч примірників – майже все завдяки волонтерам та небайдужому суспільству. Півсотні примірників надрукував Благодійний фонд «Майбутнє за молоддю» Олександра Рацула, але, враховуючи майже десятитисячну кількість учасників війни в нашій області, це дуже мало. Книга має бути в усіх АТОвців, у владних кабінетах, в різних ГО та ЗМІ. Тому ми закликаємо всіх небайдужих долучатись до фінансування її видання – адже це доволі гарна й необхідна «шпаргалка».
    Максим Гуцалюк для "Первой гордской"