Забута річниця

  • 2 жовт. 2016 09:43
  • 1259
    • Новина Забута річниця Ранкове місто. Кропивницький

     

    23 серпня 1939 року був підписаний договір між фашистською Німеччиною і СРСР про ненапад. Для мислячих людей світу це було несподіванкою — після приходу Гітлера до влади  комуністична пропаганда носила антифашистський характер. Модним став вираз «Гітлер — це війна». Може й тому «Пакт про ненапад» назвали «Пактом Молотова — Ріббентропа»?  Народам СРСР пояснювали, що це необхідність протиставити базіканням «гнилим західним демократіям».

    Радянсько–німецькі контакти мали до того достатньо довгу історію. В ході першої світової війни обидві держави були ворогами, але в результаті  Жовтневої революція Росія вийшла із війни, а Німеччина отримала поразку. Так вони стали «друзями по нещастю». Версальський договір заборонив Німеччині підготовку військових кадрів, виробництво важких озброєнь. СРСР допомагав обійти ці заборони. До 1933 р. воєнні та економічні відносини не були повністю припинені. А влітку 1939 р. були зроблені кроки на зближення за рахунок Польщі. Політико—військові аспекти цього зближення обговорювалися вже неодноразово, наприклад, в статті А.А.Проніна «Советско–германские соглашения 1939 г. Истоки и последствия». Між тим, нам не знайомі згадки про вплив сонячного фактора.

    1939 рік — третій рік максимуму сонячної активності. В ті часи одному з творців геліосоціології О.Л.Чижевському було заборонено друкувати результати своїх досліджень про вплив сонячної активності навіть на природні процеси.  Після 1930 р. не було його публікацій в цьому напрямку, хоча ще в 1924 р. вийшла в Калузі його брошура «Фізичні фактори історичного процесу», яку ми переклали українською з нашими додатками.  Й. Сталін вирішив, що зміни в світовій політиці залежать від рішень партії та уряду, а не від активності Сонця. На рис. 1 зображена зміна сонячної активності в серпні — вересні 1939 р.

    Ще в липні 1939 р. посол Німеччини в СРСР  Шуленбург пропонував наркому іноземних справ Г.Літвінову співдружність у справах Східної  Європи. 2 серпня про це натякнув Ріббентроп послу СРСР А.А. Астахову. 23 серпня відбулася подія, яка відкрила Гітлєру дорогу в Польщу. 1–го вересня він здійснив напад на Польщу. Почалася Друга світова війна…

    17 вересня  1939 року СРСР вступив у цю війну… на боці Німеччини, встромивши ніж у спину Польщі. Цей похід радянська пропаганда назвала «Золотим вереснем». А 15 вересня в Нью–Йорку відкрився  Міжнародний конгрес космобіологів, на якому Чижевський планувався бути його Головою. Йому не дозволили поїхати на цей конгрес;  там його обрали Почесним головою. Від імені Конгресу його представляли до Нобелевської премії; за «порадою» НКВС він відмовився від цієї нагороди.  А на початку Вітчизняної війни по звинуваченню в антирадянській пропаганді він був засуджений до 8 років. За ними були ще 8 років заслання в Караганді… У 1973 р., через 9 років після його смерті, була видана вперше в СРСР його книга «Земное эхо солнечных бурь», яка була видана французькою в Парижі по замовленню видавництва «Гіппократ».  У ній не було згадок  про вплив Сонця на соціальні процеси, якщо не вважати виноску на одній з сторінок «у ці роки бувають масові психози». А хіба не безумство  вбивства мільйонів людей у війнах і революціях? У другому виданні 1976 року цієї виноски не було… Автору в період Перебудови вдалося подолати табу, накладене Сталіним на публікації про вплив сонячної активності (СА) на історичні процеси. «Комсомольская правда» надрукувала 16.09.1989 р. нашу статтю  «Солнечный удар по Истории человечества». 

    Друга світова війна почалася через 22 роки після революції в Росії, яка була наслідком першої світової війни. А в 1922 р., на етапі мінімуму СА, створився СРСР. У третьому році  максимуму СА в 1991 р. він розпався під тиском внутрішніх протиріч. Незалежна Україна зазнала агресії від колишньої метрополії — путінської Росії — через 22 роки, у 2014 р., третьому році максимуму СА. Зараз число Вольфа — характеристика СА стрімко спадає. В такі часи в суспільстві кріпнуть надії на мир. Будемо сподіватися, що правлячі кола України та Росії прислухаються до народних прагнень.

      Філер З.Ю.

    Професор  кафедри прикладної математики, статистики та економіки Кіровоградського державного педагогічного університету, кандидат фізико–математичних, доктор технічних наук