Лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик: Нам потрібний експорт продукції,а не сировини

  • 8 вер. 2016 12:05
  • 872
    • Новина Лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик: Нам потрібний експорт продукції,а не сировини Ранкове місто. Кропивницький

    Головною темою стала підготовка до всеукраїнського аграрного страйку, анонсованого на 20 вересня поточного року. Причиною цього радикального заходу, за словами Скоцика, стало підвищення податкового тиску на сільгоспвиробників. Станом на сьогодні статистика свідчить про  41% аграрного сектору в загальному виробництві в країні, більше 50% валютних надходжень відбувається саме від аграріїв. Але тиск з боку уряду та ДФС може звести ці досягнення нанівець.

    - Фіскальна служба повинна вести мотиваційну політику – наголосив Віталій Скоцик, - а сьогодні девальвація гривні майже на 320 відсотків призведе до подальшого скорочення агровиробництва. Якщо кілька років тому обсяг ринку становив 17,9 мільярдів доларів США, то нині він на рівні 7,7 -7,9 мільярдів доларів. А навантаження на  один гектар землі зросло в 41 раз.

    Уряд наполягає на скасуванні спрощеної системи оподаткування з відповідним поверненням ПДВ, одночасно впроваджуючи загальну систему оподаткування. Тому ми висуваємо на страйк три вимоги: 1. Відновлення системи оподаткування, що діяла до січня 2015 року; 2. Пролонгація мораторію на продаж землі с/г призначення; 3. Розгляд законопроекту № 3851-1, що передбачає вільне розпорядження аграріями ПДВ.

    Незважаючи на те, що у ВР так зване «агролобі» має 42 депутати, воно є розпорошеним по різних партіях та фракціях. Тому Скоцик відверто заявив про намір повернення АПУ до стін парламенту на наступних парламентських виборах. Більшість законів, за якими нині працює агросектор, було створено та ухвалено саме за часів присутності АПУ у парламенті у 1998-2002 роках. Проте поступова трансформація у Народну партію та головування Володимира Литвина призвело до «загублення по дорозі» справжніх аграріїв.

    - Нині ми повернулись – повідомив Віталій Скоцик, навівши чергову порцію статистики. За її даними 70% землі обробляється одноосібниками, 17 % - фермерами, а решта – великими холдингами. Проте саме холдинги продовжують панувати на ринку, при цьому сплачуючи копійчані податки. Ми ж пропонуємо трирівневу систему оподаткування, де на кожному є свій мотив для розвитку. Подальший секрет успіху полягатиме в стабілізації податкової системи та вільному доступі аграріїв до фінансового ресурсу.

    Аграрна партія виступає за мінімізацію ролі чиновництва в розвитку сектору – адже кілька останні очільників міністерства АПК і продовольства не мали навіть базової фахової освіти. Тому їхня роль майже нульова. А тим часом Україна виходить на друге місце після США в експорті зерна, на друге після Канади в експорті ріпаку та на перше в світі з експорту соняшникової олії (але у напівфабрикатній формі). Резюмуючи виступ, Скоцик наголосив про необхідність переходу від експорту сировини до експорту готової продукції – тому саме до цього  аграрії збираються закликати депутатів та урядовців запланованим страйком.