Дивовижна історія кіровоградця

  • 28 лип. 2016 14:24
  • 1011
    • Новина Дивовижна історія кіровоградця Ранкове місто. Кропивницький

    Цю хворобу називають «лагідним вбивцею» через те, що протікає повільно. Якщо вчасно не обстежитися, вона призведе до цирозу або раку печінки. Мова йде про вірусний гепатит С. У світі понад 150 мільйонів людей інфіковані гепатитом С, з них - щонайменше два мільйони хворих проживає в Україні.

    - У 2000 році я дізнався, що в мене гепатит С. Я тоді був споживачем ін’єкційних наркотиків. Думаю, через голку і заразився. Я в той час знаходився за кордоном. У мене з’явилися проблеми з наркотиками, мене побили, я опинився у лікарні. Мені мали в ногу вставляти пластину, щоб швидше виписати. Та коли взяли аналізи, сказали, що в мене гепатит С і ВІЛ. Коли я точно захворів, чи-то за два, чи-то за три роки до цього, не знаю..., - згадує клієнт Кіровоградського обласного відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Сергій.

    Він не одразу повірив у свої нові діагнози, тож після повернення додому подався на обстеження до Києва. Там столичні медики підтвердили діагнози. Куди йти і що робити далі, зізнається, не знав.

    - Моя мама дізналася про існування благодійної організації «Повернення до життя», яка знаходиться у Знам’янці. Звідти нас переадресували до Кіровоградського обласного відділення «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». Потім я з батьком поїхав у СНІД-центр і став на облік. Ми проживали у Гайвороні, але потім переїхали у Кіровоград. Боялися, що всі дізнаються про мій статус… Тут я щодня приходив у СНІД-центр на комісії, моніторив стан організму, отримував терапію. Так само на УЗД-обстеження перевіряв свою печінку, щоб знати в якому вона стані, - ділиться Сергій.

    У 2013 році чоловік вперше пройшов лікування вірусного гепатиту С, але тоді було безрезультатно. Каже, що все через те, що у нього гепатит першого генотипу, який тяжко лікується. Та цього року у Сергія з’явився другий шанс подолати хворобу. Він потрапив до програми з лікування вірусного гепатиту С.

    - Я лікувався три місяці. У СНІД-центрі щотижня отримував укол, а таблетки приймав щодня чітко за графіком. І зараз за всіма показниками і обстеженнями, хвороби у мене не виявлено. Я переміг «лагідного вбивцю», - щасливо каже Сергій.

    На лікування вірусного гепатиту С з Кіровоградщини направлено дев’ятнадцять клієнтів з уразливих груп. З них тринадцять уже успішно пройшли лікування, інші - продовжують курс. Цю програму реалізує Кіровоградська обласна організація «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я».

    - Соціальний супровід хворих здійснюють соціальні працівники нашої благодійної організації. Вони працюють індивідуально з кожним клієнтом, надають необхідні консультації. У подоланні епідемії гепатитів наша організація працює спільно з Кіровоградським обласним центом профілактики та боротьби зі СНІДом, де власне, хворі і могли отримати медичну допомогу. Добре, що іноземні донори фінансують подібні проекти і хворі мають можливість безкоштовно пройти лікування гепатиту. Існують державні програми, які передбачають безкоштовне лікування хворих на гепатит, однак охоплена дуже мала кількість людей. Ми звертаємо на це увагу і наголошуємо на збільшенні фінансування у подоланні епідемії вірусних гепатитів, - коментує в.о. голови правління Кіровоградської обласної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Юлія Чабанюк.

    Прес-служба КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»