Уродженка Кіровограду стала лауреатом престижної премії для молодих вчених

  • 29 трав. 2016 16:58
  • 1133
    • Новина Уродженка Кіровограду стала лауреатом престижної премії для молодих вчених Ранкове місто. Кропивницький
     
        До Дня науки в червоному корпусі Київського національного університету ім. Т. Шевченка відбулося нагородження кращих молодих вчених України – лауреатів Премії Президента України у 2015 році! Серед лауреатів премії кіровоградка Світлана Білоус (дівоче прізвище Бойко), яка нині живе і працює доцентом в київському виші – Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Світлана випускниця кіровоградської ЗОШ №19 (НВО «Школа–ліцей № 19 – позашкільний центр Кіровоградської міської ради»). Після закінчення школи Світлана Бойко вступила до університету і здобула з відзнакою спеціальність біотехнолога, а під час навчання в аспірантурі вона достроково захистила дисертацію та здобула наукову ступінь кандидата біологічних наук.
    Відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка від 16 грудня 2015 року «Про присудження щорічних премій Президента України для молодих вчених 2015 року» Світлана стала лауреатом премії у складі авторського колективу за роботу «Біотехнологія розмноження та вирощування рослин родини Вербові для енергетичних плантацій». Ця робота визнана однією з найкращих в Україні за рішенням Комітету з Державних премій у галузі науки і техніки України.
        В умовах сучасного стану вітчизняної науки, Світлана обрала нелегкий шлях наукової роботи за напрямом біотехнологія деревних рослин. Такі дослідження потребують сучасного обладнання, дорогих реактивів та знання новітніх методів досліджень. Весь цей інструментарій в умілих руках і світлих головах дозволяє вирощувати в пробірках дерева та створювати високоякісний садивний матеріал.
    Основні два напрями наукової роботи пані Світлани охоплюють проблеми отримання садивного матеріалу верб і тополь для створення енергетичних плантацій та дослідження проблеми розмноження і збереження багатовікових дерев в Україні. Столітні і могутні дуби і липи в різних куточках України зберігають в собі унікальну історико-культурну спадщину та екосистемну інформацію. 
    Саме на основі біотехнологічних методів Світлана проводить в лабораторних умовах дослідження з ДНК-ідентифікації, мікроклонального розмноження та адаптації культури деревних видів.