У Кіровському РВ КВІ пройшов захід до Дня Слов’янської писемності і мови

  • 24 трав. 2016 15:23
  • 1221
    • Новина У Кіровському РВ КВІ пройшов захід до Дня Слов’янської писемності і мови Ранкове місто. Кропивницький

    24 травня  2016 року у Кіровському районному відділі м.Кіровограда кримінально-виконавчої інспекції пройшов захід під назвою: «Мова моя-в тобі мудрість віків». Напевно, ніхто з нас не задумувався над тим, яке значення для кожного народу має писемність, а разом з нею і культура. Адже писемність і культура – поняття взаємопов’язані і невід’ємні. Вони є не лише необхідністю для людини, а й показником народності.

    Так, з метою виховання засуджених, які перебувають на обліку, в дусі патріотизму, пошани до своєї історії, культури, мови, а також виховання поваги до української мови та культури, працівники кримінально-виконавчої інспекції зробили презентацію «Слава Вам, брати - просвітителі».

    Сучасна українська абетка взяла початок з слов’янської писемності, творцями якої були святі Кирило і Мефодій. Святкування пам'яті святих братів ще в старі часи мало місце у всіх слов'янських народів, але потім, під впливом різних історичних і політичних обставин, було забуте. На початку XІX століття, разом із відродженням слов'янських народностей, відновилася й пам'ять про слов'янських первоучителів. Ще у 1863 році на Русі було прийнято відзначати святих Кирила й Мефодія 11 травня (24 травня за новим стилем). Кирило та Мефодій переклали зі старогрецької мови багато книг, що започаткувало слов'янську літературну мову і книжкову справу. У середньовічній Європі слов'янська мова стала третьою мовою після грецької та латинської, за допомогою якої поширювалося слово Боже.

    Двадцятирічна просвітницька діяльність Кирила та Мефодія і їх учнів мала всеслов’янське значення: вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур. Тому 24 травня – це день, який об’єднує всі слов’янські народи і дає змогу кожному поринути в історію та виховати в собі часточку патріотизму.

     

    Катерина Шевченко