Злочинне угрупування спеціалізувалося на грабежі підприємців

  • 24 трав. 2016 14:27
  • 990
    • Новина Злочинне угрупування спеціалізувалося на грабежі підприємців Ранкове місто. Кропивницький

    Спеціальну операцію із затримання п’ятьох активних учасників організованої злочинної групи працівники Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області одночасно проводили на території трьох областей. У підозрюваних вилучено значний арсенал зброї: автомати, пістолети, набої та вибухівку, а також інші речові докази, які вказують на їх причетність до скоєння тяжких злочинів.

    Як повідомляє сектор комунікації ГУНП в Кіровоградській області, пригода, яка мала значний суспільний резонанс, сталася у листопаді минулого року в місті Олександрії на Кіровоградщині. Близько 7.30 ранку в одному з житлових мікрорайонів 60-річний власник ювелірної крамниці разом із помічником їхав на роботу. На перехресті дорогу його автомобілю перегородили невідомі на позашляховику. За хвилину скло заднього пасажирського сидіння опустилося і незнайомець, тримаючи у руках автомат, жестами почав змушувати водія зупинитися. У цей час із джипа вийшов ще один чоловік із пістолетом у руках та відкрив стрільбу в бік лобового скла потерпілого.

    Помічник підприємця відчинив дверцята, вибіг із машини та почав тікати, однак сам керманич категорично відмовлявся виконувати вимоги нападників. 60-річний підприємець вправно почав маневрувати на своїй машині, включивши задніх хід. Не налаштовані були на «відступ» і зловмисники. Вони стріляли чоловіку вслід, намагаючись будь-що спинити його авто. За лічені секунди потерпілий таки зміг втекти. Зникли у невідомому напрямку і нападники.

    Оговтавшись від пережитого, чоловік повідомив про пригоду поліцейських. Із місця пригоди правоохоронцями було вилучено купу відстріляних гільз, а перебіг подій зафіксувала камера зовнішнього відеоспостереження, встановлена на одній з будівель неподалік.

    Аби знищити один із важливих речових доказів, після пригоди нападники якнайшвидше виїхали за межі населеного пункту та спалили автомобіль, на якому рухалися, у безлюдному місці. Залишки металевих конструкцій і знайшли оперативники.

    У результаті обстеження транспортного засобу, зусиллями експертів на вщент вигорілих фрагментах вдалося встановити індивідуальний номерний знак кузова, а відтак, – і власника авто. Як з’ясувалося, господар позашляховика довірив його товаришу, а він, у свою чергу, третім особам, які мали продати автомобіль за прийнятною ціною. Таким чином джип опинився в одному з населених пунктів Черкаської області. Його новим користувачем виявився 38-річний чоловік, неодноразово судимий за розбійні напади та контрабанду наркотиків.

    Маючи у власності легковик марки «Лексус», організатор банди обачно сховав його в гаражі, натомість чужий автомобіль вирішив у подальшому використати під час скоєння злочинів. У підсумку до своєї групи він залучив ще 4 знайомих із неабияким кримінальних досвідом, та відповідно і судимостями за аналогічні вчинки.

    До нападу на підприємця з Олександрії зловмисники ретельно готувалися. Кілька разів приїздили у місто, вивчили щоденний маршрут його руху та визначилися з місцем, де, на їх думку, буде якомога менше свідків, а у потерпілого – якнайменше шансів для втечі. Однак жертва все ж виявилася спритнішою та уникла розправи. Після невдалого нападу на Кіровоградщині зловмисники виїхали з області і більше не поверталися.

    «У результаті напруженої та злагодженої роботи, яка протягом кількох місяців не припинялася ні на день, працівники відділу по боротьбі з організованою злочинністю Управління карного розшуку ГУНП в Кіровоградській області вийшли на слід учасників банди. Враховуючи те, що особи мали при собі значну кількість зброї, до спеціальної операції із затримання підозрюваних разом з оперативниками розшуку залучалися працівники відділу швидкого реагування обласного управління поліції. Допомогу також надавали і правоохоронці Головного управління Нацполіції Івано-Франківщини. Затримання усіх учасників групи відбувалися в один день, одночасно у кількох областях України. Під час обшуку у зловмисників було виявлено та вилучено 2 автомати Калашникова, 3 пістолети марок «ПМ», «ТТ» та «ІЖ», десятки набоїв до цієї зброї, 2 гранати РГД-5», - розповів начальник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області Сергій Кондрашенко.

    Як з’ясувалося, «на рахунку» організованої злочинної групи, окрім нападу на підприємця з Олександрії, розбійний напад на пункт обміну валют на Полтавщині, угон транспортного засобу та розбій в Черкаській області. Найближчими днями зловмисники готувалися напасти та підприємця в місті Івано-Франківськ, однак здійснити задум зловмисникам завадили поліцейські.

    За цими фактами слідчим управлінням розпочато кримінальні провадження за ст. 15 та ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство), ч. 2 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) та ст. 257 (бандитизм) Кримінального кодексу України. За скоєне особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна.