Кіровоградські пішоходи вночі будуть світитися.

  • 28 бер. 2016 14:18
  • 1306
    • Новина Кіровоградські пішоходи вночі будуть світитися. Ранкове місто. Кропивницький

    Про мету та особливості проекту повідомила координатор "Активних громадян" Вікторія Талашкевич.

    Подорожуючи Україною іноді доводиться почути жарти про кіровоградців, що вони, мовляв, світяться вночі через високу радіацію та видобування урану під житловими кварталами у місті. Якби це було правдою, то суттєво б зменшило кількість ДТП у нічну пору на дорогах Кіровоградщини. Поки що ж громадським активістам доводиться покращувати ситуацію із безпекою руху на дорогах. Наприклад, автори проекту Видимий - значить живий, що був підтриманий Британською Радою в Україні, замовили сотні світло-відбиваючих наліпок, браслетів та нашивок, які будуть роздавати дітям.

    - Пішоходи, які рухаються проїжджою частиною дороги, мають носити на одязі чи на сумках світло-відбивні елементи. Це можуть бути спеціальні стрічки на рукавах, наліпки або нашивки, браслети чи брелки, - розповідає автор проекту Олег Петренко. За його словами, це нормальна європейська практика, адже пішохода, одягненого у темне, не так помітно на дорозі, а коли є бодай невеликий світло-відбивний елемент, то водій помітить пішохода чи велосипедиста здалеку.

    Наразі Олег Петренко вже отримав від виробника (це компанія «Блеск-От») кілька сотень наліпок, браслетів та нашивок, які у темний час доби будуть здалеку сигналізувати водіям, що поруч пішохід або велосипедист. Найближчим часом разом із партнерами – а це спортивний клуб «Борець», екстрим-клуб «Ekvitas» та вело клуб «Там-Dе-Ми», - Олег проводитиме зустрічі із дітьми та їх батьками у школах і у спортивних секціях та клубах. Будуть роздавати світло-відбивні елементи та розповідати про важливість дотримання правил дорожнього руху. Особливу увагу автори проекту «Видимий – значить живий!» планують звернути на дітей, які ходять до різних гуртків та секцій, а значить повертаються додому ввечері, ризикуючи потрапити під колеса автівки. Також незабаром буде запущена окрема сторінка проекту, на якій можна буде пройти тест і отримати у подарунок світло-відбивні елементи.