Жити по-новому. Практикуємо планування

  • 8 вер. 2017 11:18
  • 2177
    • Стаття Жити по-новому. Практикуємо планування Ранкове місто. Кропивницький

    Підігнати своє життя під шаблон - справа непроста. Особливо тоді, коли життя твоє нешаблонне апріорі. Але, як то кажуть, що нас не вбиває - робить нас сильнішими. Так що звітую по усім етапам планування, які вдалося втілити (чи спробувати) на минулому тижні.

    За порадою психолога Тетяни Тимофеєвої, яка дуже вчасно втрутилася у мою планувальну епопею і вказала на деякі огріхи, я почала саме з пунктів плану, а не з інструментів. Я прислухалася, але все-таки дещо зробила по-своєму.

    Дія перша. Для початку я визначила ті сфери життя, які потребують планування. У мене їх п'ять:

    - сім'я (сюди віднесла найрізноманітніші покупки для усіх членів родини, дні народження, подорожі, плани і дії, які треба втілити у життя в 2017 році)

    - дім (найнеобхідініше, що треба замінити, що вже "горить". В цьому році дім у мене не в пріоритеті)

    - фінанси (два абстрактних пункти - почати відкладати гроші та навчитися їх акумулювати. Хм...Ще поговоримо про фінанси, мабуть)

    - здоров'я (здебільшого профілактика, тьфу-тьфу. Чого і вам бажаю)

    - особисте (усі задуми, ідеї, плани і необхідні дії, які стосуються саме мене. Ця сфера виявилася наймасивніша)

    Дія друга. Ці п'ять пунктів я розбила на дві колонки: "ТРЕБА" і "ХОЧУ".  В першій колонці я записала все те, що дійсно треба зробити у цьому році, а в колонці "ХОЧУ" - помістила все, що живе за моїми рожевими окулярами чи у животику, разом з метеликами) Якщо ви по плану зробили все, що "ТРЕБА", ви можете перейти в колонку "ХОЧУ". Або ви дуже засумували, депресуєте, то беріть пункт з колонки "ХОЧУ" і відволікайтеся від буденності. Отаке додала від себе. А зараз на прикладі.
    Наприклад, сфера "СІМ'Я". У колонці "ТРЕБА" - підготувати Семена в 1 клас (ох, як летить час!), а в колонці "ХОЧУ" - на річницю весілля поїхати відпочити у Верхоли (крутий SPA-курорт на Полтавщині). Звісно, в першу чергу я буду робити пункт "ТРЕБА" і готувати дитину до школи, АЛЕ при цьому не втрачаю надію, що 30 серпня... нам впаде на голову мішок з долярами і все вийде так, як я "ХОЧУ" - релакс біля відкритого басейну під кронами вічнозелених соснових...
    *так схематично виглядає моя планувальна схема: ТРЕБА і ХОЧУ.


    Дія третя. Далі, я розбила аркуш картону на 11 колонок (січень вже пройшов, тому 11). Це місяці. А кожен місяць я ще раз розбила на 4 колонки. Це тижні. (*дивіться на фото, зрозумієте)
    Усі пункти плану з колонки "ТРЕБА" я прописала по відповідним клітинкам. Наприклад, профілактика у стоматолога у перших числах березня, а купити новий чайник я вирішила у кінці квітня. Плюс, я розписала по тижням дні народження усіх близьких та друзів, витрати, які постійно повторюються (квартплата, кредит, закупка продуктів і тд). Таким чином я розклала фінансове навантаження на цілий рік і тепер (якщо все буде йти по плану) в мене буде чистий спокій та дзенннн.

    Дія четверта. Стікерна. В мене є коркова дошка, яку для мене люб'язно виготовила Тетяна Землянська (за що їй велика дяка і низький уклін), що мені і стала в нагоді. На зелених папірцях я прописала ті речі, які мені 100% треба зробити протягом року і які важко прив'язати до часу. Наприклад, дописати книгу чи знайти свій вид фізичної зайнятості. Це в планах, але з часом тут тяжко визначитися. А на жовтих папірцях - нагальні рекомендації на найближчий тиждень. Це зручно, бо вони відразу на очах. Можна і на весь місяць відразу прикріпити, але як на мене, то папірців тоді занадто багато і деякі з них загубляться.

    Дія п'ята. Дошка візуалізації манила мене, як могла...Ну як її не зробити? Саме на неї я помістила більшість своїх "ХОЧУ" (а рапотом дійсно спрацює?!). Єдине, з чим спіткнулася - це дуже мізерна кількість гарних картинок. Так що поважні глянці Кропивницького, друкуйте більше яскравих картинок на своїх сторінках, а то візуалізувати свої мрії - то ціла проблема)

    Також тестила на роботі - настільний календар. Штука! Зручніше, ніж блокнот, бо завжди вікритий на потрібній сторінці. І ручку є куди встромити, точно не загубиться. От тільки не купуйте найдешевший (як я, для експерименту), бо трохи незручний формат. Треба більший. Для тих, кому потрібно мати додатковий майданчик для тезисного планування на робочому місці - ідеальний варіант. Для занадто мобільних - не варіант взагалі, возіть блокнот або ж освоюйте планувальники на гаджетах.

    *Ось мій примітивний настільний календар. Прийму в дар крутий директорський, якщо комусь він не до душі, або до душі я)

    До речі, про технічну сторону планування... Чесно кажучи, з цим завданням я впоралася лише на 50%. Усі вихідні я тестила програми, різноманітні планувальники і почала розуміти, що усі вони мені страшенно заважають. Постійні нагадування, маячки... Якийсь тотальний контроль гаджета наді мною. Я вже почала була ставити хрест на цій ідеї, як знайшла 2 планера: календар Google (мій фаворит, знає і вміє все, інтелектуал, дружить з українською та з усіма сервісами великого та могучого гугла) та Any.do - для тих, кому потрібна простота (простий, як варена морква, інтерфейс у стилі мінімалізм, кілька класифікацій завдань, голосовий набір, ще й вітається "ЗДОРОВ, ALENA!". Смішне таке, їй бо). Прославлений Todoist, про який я писала минулого разу, не могла знайти українською, тому рекомендувати не можу.
    *Ось так виглядають фейсики обох прог. Качала на Play market. Там вони в перших позиціях. Я думаю, на App store теж вони є

    календар Google                                                   Any.do



    Все, мій рік розпланований. Судячи з усіх пунктів - це має бути насичений етап ужитті моєї родини. Процес створення цього плану - склав у моїй голові пазл, який раніше був розкиданий по усім закуткам. Цей пазл я бачу вперше і мені приємно від думки, що його склала я. Складіть і ви свій пазл!

    Вступ до цієї планувальної "гарячки", а також дуже корисний коментар психолога тут