Як правильно робити зауваження

  • 8 вер. 2017 11:16
  • 5186
    • Стаття Як правильно робити зауваження Ранкове місто. Кропивницький
     
    Зауваження — це коротке судження, висловлене з приводу чогось побаченого чи почутого. Це судження може бути як зі знаком «плюс» («Бачу, що ти прибрав за собою тарілку», «Мені подобається, як у тебе виходить будувати будиночки»), так і зі знаком «мінус» («Знову ти все розкидав», «Тобі марно щось пояснювати»). 
     
    Найчастіше, коли дитина поводиться небажаним чином, батьки роблять їй зауваження зі знаком «мінус», починаючи свої слова з частки «не». На жаль, такі зауваження малоефективні.
    Напевно ви стикалися з тим, що ваша дитина ніби не чує ваших зауважень, не звертає на них уваги або навіть робить все навпаки. У цій статті ми будемо говорити з вами про те, як змінювати зауваження зі знаком «мінус» на зауваження зі знаком «плюс». Це потрібно для того, щоб вашій дитині було більш зрозуміло, якої поведінки ви від неї очікуєте і щоб вона мала можливість легше розуміти ваші прохання.
    Чи знаєте ви, що протягом  дня середньостатистична дитина чує на свою адресу приблизно 432 негативних судження і всього лише 32 позитивних? (Дослідження Річарда Кволс «Як змінити поведінку дитини»).
    Зауваження, які починаються з частки «не» вимагають від дитини подвійного осмислення. Спочатку він повинен зрозуміти: «Що мама хоче, щоб я не робила і тільки потім дитина повинна додумати: «Що вона хоче, щоб я робила». Це може бути досить складно і заплутано, особливо для маленьких дітей. Набагато простіше для дитини, якщо вона чує від дорослого відразу ж пряму вказівку